Skip to main content

Een maand zonder auto?

Minder auto’s voor meer ruimte
Via een experiment in de Molenbergwijk willen Autodelen.net vzw en Taxistop samen met de mensen uit de buurt nagaan hoe we ervoor kunnen zorgen dat er in hun buurt minder auto’s zijn. Minder auto’s betekent immers meer groen en ruimte voor ontmoeting. Via een participatief proces werd samen met een groep buurtbewoners nagegaan hoe we ervoor kunnen zorgen dat er in hun buurt minder auto’s zijn. Voor de testperiode in september zochten we mensen uit de buurt die de eigen wagen gedurende een maand aan de kant willen zetten.
 
Om een beter zicht te krijgen op de lokale mobiliteit, konden bewoners hun eigen verplaatsingen in kaart brengen aan de hand van een app ‘Connect autodelen.net edition’ (in samenwerking met de UGent). Daarna werd via een participatief traject de alternatieven besproken waarbij iedere deelnemer een aanbod op maat kreeg.
 
E-bike en deelwagen als alternatief
Vanaf 18 september laten 11 mensen uit de buurt (die er wonen of werken) hun eigen wagen aan de kant staan en kiezen ze voor alternatieve vervoersmodi. Zo kan bijvoorbeeld een elektrische fiets gebruikt worden voor woon-werkverplaatsingen. Deelnemers kunnen gebruik maken van elektrische fietsen aangeboden door Business Bike solutions. Om boodschappen te doen kan er een bakfiets ingeschakeld worden of er kan samen met de buurt een carpooldienst opgezet worden. Er kan ook gekozen worden voor thuislevering en indien nodig kan er een deelwagen gebruikt worden. Hiervoor kunnen de deelnemers beroep doen op de deelwagens van Stapp.in.
 
Na de testmaand gaan we samen met de buurt na wat hun ervaringen waren. Kiezen ze nu vaker voor alternatieve vervoersmodi? Zijn er deelnemers die hun wagen verkocht hebben of hun wagen delen? Wordt er vaker gecarpoold?

Deelpunt
Uit de gesprekken met de buurt kwam naar voor dat er nood was aan ontmoeting. Vandaar dat er (tijdelijk) een deelpunt wordt opgericht op het Oud Atletiekplein waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten met focus op deelinitiatieven.

Bron: persbericht autodelen.net

Bekijk ons archief


Partners

logo-UrbanCycle
Logo-PfauTec
Logo_Shimano
Logo_Sram
Logo_ergotec
Logo_bafang
Logo_Fulcrum
Logo_continental
Logo_Fox
Logo_Busch&Muller
Logo_FSA
Logo_Magura
Logo_raceFace
logo_rockShox
logo_Sunringle
Logo_Jagwire
Logo_schwalbe
Logo_ergon
Logo_sapim
Logo_racktime
Logo_Hebie
Logo_Abus
Logo_SKS
Logo_Suntour